Cola en Mentos

Cola en Mentos. Een cola fontein. Hoe werkt het? en waarom spuit de cola er uit in samenwerking met Mentos?

Hoe werkt Cola met Mentos

Cola en mentosBijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, doe Mentos in een fles cola, en de cola spuit er met een metershoge straal uit. dit komt omdat er in cola koolzuur zit (CO2), wat zorgt voor de prik in de cola. de fles wordt onder druk gevuld waardoor er veel koolzuur in de coal gestopt kan worden. Als je een fles cola opendraait, verdwijnt ook de druk, vandaar het sissende geluid.  Het koolzuurgas ontsnapt dan als kleine gasbelletjes.  Gooi je nu Mentos in de fles cola wordt dit proces versneld. Een Mentos heeft een ruw oppervlak  daardoor kunnen er meer gasbelletjes op ontstaan. Neem daar bij de combinatie van de ingrediënten van cola en Mentos. En de gasbelletjes vliegen letterlijk de fles uit!

Benodigdheden cola en Mentos fontein

Wat heb je nodig om een cola fontein te maken? Verzamel de onderstaande spullen.

  • 1 fles cola (light werkt beter)
  • vel papier
  • plakband
  • 5 Mentos (mint)

Hoe maak je een Cola fontein?

Ten eerste: Doe dit buiten!! Maak een rolletje van het vel papier en zet dit vast met de plakband. Draai de dop van de fles cola, Gebruik de rol papier om boven de fles te houden en de Mentos in de cola te laten vallen. Neem afstand….En spuiten maar!

Cola en Mentos in je maag

Cola en mentos in maagHoe zit het nu als je veel cola drinkt en dan Mentos eet? Je zou denken dat er dan een cola straal uit je mond komt om je maag ontploft

Gelukkig is dit niet het geval. Ten eerste is de druk een stuk lager als in een smalle volle fles cola. En kan je maag wel wat hebben. In het ergste geval krijg je maagkrampen..

Filmpjes cola en Mentos

Op internet zijn er genoeg filmpjes te vinden waar dit experiment met cola en Mentos in de praktijk wordt gebracht. We hebben er een paar voor je geselecteerd.

Meer Cola

Share Button