Geschiedenis Cola

Geschiedenis Cola

Cola is 1 van de meest gedronken frisdranken te wereld, maar waar en hoe is dit eigenlijk begonnen?

De drooglegging in 1886

We hebben cola te danken aan de drooglegging in 1886, een apotheker was op zoek naar een alternatief drankje, nadat de drank verbannen was. Het werd verkocht als een dikke siroop die je zelf aan moest lengen met water. Een barman kwam op het idee om in plaats van gewoon water, de siroop aan te legen met koolzuurhoudend water, het drankje zoals wij het nu kennen was toen geboren.

De geschiedenis leert ons dat de eerste Cola fabriek in 1894 werd geopend in Vicksburg, Mississippi.

Uitvinder Cola

John Pemberton uit Knoxville was de uitvinder van de siroop, de naam van de barman die het koolzuurhoudende water er aan toevoegde is bij ons niet bekent.

Cola in Nederland

De geschiedenis van cola in Nederland. In 1928 kwam de cola naar Nederland, een ondernemer verkocht het voor het eerst in een kraampje voor het olympisch stadion in Amsterdam. Dit was tijdens de tijdens de Olympische Spelen van 1928. In 1930 werd de eerste fabriek in Nederland geopend in Amsterdam. De N.V. Nederlandse Coca-Cola Maatschappij. Er was op dat moment nog een ander cola merk actief in Nederland, Noca Nola maar deze werden in 1937 overgenomen door Cola Cola.

Coca Cola door de Jaren heen

Coca cola heeft een leuke tijdlijn op hun website staan die de geschiedenis van het wereld beroemde cola merk goed en leuk weergeeft. Klik hier om deze tijdlijn van de geschiedenis weer te geven. Let op; de site is wel in het engels.

Share Button